Online terapi sıklıkla geleneksel yüzyüze terapiye eşlik eder, ancak online terapi tek başına bir yöntem olarak da kullanılır. Bu öneriler sadece online terapi yöntemleri ile ilgili olup terapötik teknikleri asla sorgulanmamaktadır.
1. Onay Öncesi Bilgilendirme
Danışan online terapiye başlamadan önce online terapi süreci, terapist, olası riskler ve faydaları, , riskleri nasıl yöneteceği ve online terapiye alternatif diğer terapi yöntemleri ile ilgili bilgilendirilmelidir.
a. Süreç
a.1. Olası Yanlış Anlamalar
Danışan özellikle ses tonlamasının eksik olduğu yazılı iletişim ve kötü internet bağlantısının neden olabileceği yanlış anlama olasılıklarının farkında olmalıdır.
a.2. Geri Dönüş / Cevaplama Zamanı
E-Posta ile Danışmada terapistin cevap için geri dönüşü doğal olarak eşzamanlı olmamaktadır. Bu nedenle geri dönüşün ne kadar zaman sonra olacağı konusunda danışan mutlak bilgilendirilmelidir.
a.3. Terapistin Mahremiyeti
Mahremiyet online terapide yüzyüze terapiden daha önemli bir konudur. Terapist de tıpkı danışan gibi mahremiyetini koruma ve bu nedenle danışanın görüşmelerin bir kopyasını saklamasını istememe hakkına sahiptir.
b. Terapist
Danışan ve terapist yüzyüze görüşmeyince, danışanın terapisti değerlendirmesi ve bu değerlendirmeye dayanarak terapiyi başlatıp başlatmama konusunda karar vermesini sağlayacak bilgi edinmesi daha zordur.
b.1. İsim
Danışan terapistin tam adı hakkında bilgilendirilmelidir. Her ne kadar online iletişimde rumuz kullanmak yaygın olsa da, online terapi de terapist için bu durum geçerli olmamalıdır.
b.2. Yetkinlik
Danışan terapistin yetkinliği hakkında bilgilendirilmelidir. Mezun olduğu okul, yetkinlik belgesi ve ruhsatı temel yetkinlik bilgileri olarak sayılabilir. Terapist ayrıca uzmanlık alanları hakkında da bilgilendirebilir danışanı.
b.3. Yetkinliğin Onayı
Danışana tüm bu bilgilerin onaylanabileceği kurumların bilgileri iletilmelidir.
Referans: ISMHO
http://www.ismho.org/suggestions.asp#Confidentiality