E-terapi, e-danışmanlık, tele-terapi veya sanal-danışmanlık olarak da adlandırılan, terapistlerin internet üzerinden danışmanlık ve destek verdikleri bir sistem olan online terapinin yaygınlaşması mental sağlık alanında oldukça yeni sayılabilecek bir gelişmedir. Online terapi, eposta, görüntülü görüşme, online yazışma ve telefon ile danışma seçenekleri ile gerçekleşmektedir. Bu seçeneklerden eposta dışındaki seçenekler gerçek zamanlı gerçekleşirken, eposta ile danışma farklı zaman dilimlerinde gerçekleşmektedir.
Online terapiyi yaşam koçluğu ile benzer olarak tanımlamak daha doğrudur. Mental hastalıkları teşhis ve tedavi etmeyen online terapi, ilişkisinde, işinde, kısaca hayatının herhangi bir alanında problem yaşayanlara yol göstericilik yapıp öneriler verir. Her ne kadar online terapinin kısıtları olsa da, gittikçe büyüyen bir hızla talep gördüğü bir gerçektir. Henüz bu alanda yeterince araştırma olmamasına rağmen, online terapinin psikoterapistlerin danışanlarına ulaşması için önemli bir mecra haline geldiği bir gerçektir.
Online Terapi Yöntemleri Nelerdir?
Online terapinin birincil enstrümanları eposta, anlık mesajlaşma, telefon ve görüntülü danışmanlıktır.
Online Terapi’nin Tarihi
Bir terapist ile danışanının uzaktan iletişmesi aslında yeni bir durum değil. Sigmund Freud’un danışanları ile sıklıkla mektuplaşarak iletiştiği bilinen bir durumdur. Daha yakın tarihe bakacak olursak, 1982’de destek grupları internet üzerinden gerçekleşmeye başlamıştır (Kanini, K. & Regehr, C., 2003) (Kanini, K. & Regehr, C., 2003). Bugün ise online terapi konusunda çalışan birçok terapist bulunmaktadır.
Online danışmanlığın bu hızla gelişimi internet üzerinden danışmanlık almak isteyenlerin bilgilenmesi için International Society for Mental Health Online’nın kurulmasına temel oluşturmuştur.
Günümüzde Online Terapi
Online terapi mental alanda çalışan uzmanların büyük bir kısmı tarafından şüphe ile izlenirken, online terapiye başvuran danışanlar tarafından büyük destek almaktadır. Psyciatric Services adlı bilimsel dergide yayınlanan araştırmada görüntülü danışmayı kullanan danışanların yüksek memnuniyet duyduğu bulgulanmıştır. (Frueh, C., et. al., 2000.)
Online terapi herkes için uygun olmamakla birlikte, bazı durumlar için verimli olduğu görülmüştür. Newsweek’de 2006’da yayımlanan bir makalede özellikle yüzyüze destek gruplarına katılma konusunda kendisini rahat hissetmeyen bağımlıların online terapiden fayda aldığı bulgulanmıştır.
PsychCentral’dan Dr. John M. Grohol birçok psikoloğun online terapiyi denemek istediğini, ancak arz için yeterli talep olmadığını belirtiyor. “İnsanlar online hizmetlerin ücretsiz olmasına o kadar alıştı ki, profesyonel online terapi için ücret ödemek halen çok da istenilen bir durum değil.” diyen Dr. Grohol, “Yüzyüze terapi ile eş ücret ödenecekse, danışan yüzyüze terapiyi tercih edecektir.” diye ekliyor.
Online terapiye karar vermeden önce güvenilirlik, etik kurallar ve terapistin özelliklerini iyi incelemek doğru olacaktır.
Referans: http://psychology.about.com/od/psychotherapy/a/onlinepsych.htm