mesajlaşma ile psikolojik destek

Online Terapide Etik Kurallar

Onay Öncesi Bilgilendirme

Online terapi danışanlarla gerçek hayat etkileşimi içermediği için etik kurallar alanındaki konular daha karmaşık hale gelmektedir. Terapistler tüm e-danışanlarından onay öncesi bilgilendirme yaptıklarından emin olmalı, profesyonel sınırlara saygı gösterme konusunda dikkatli davranmalıdırlar. Onay öncesi bilgilendirme, bir danışanın terapinin içerdiği riskleri ve ücretleri bilmesini zorunlu kılan yasal bir prosedürdür. Onay öncesi bilgilendirmenin ögeleri, terapinin yapısı hakkında danışanın bilgilendirilmesini, olası alternatif terapi seçeneklerini, olası riskleri ve terapinin faydalarını içerir.

Onay vermeden önce dikkate almanız gerekenler:

* Terapi ücreti nedir?
* Ödemelerinizi ne zaman yapmanız gerekiyor?
* Sigortanız herhangi bir ücreti karşılıyor mu?
* E-terapi seanslarından beklentiniz ne?
* Beklentinizin karşılandığına nasıl karar vereceksiniz?
* Sağlanan hizmetten memnun kalmazsanız ne olur?

Uyarı Görevi

Onay öncesi bilgilendirmeye ek olarak terapistlerin yasal olarak uyarı görevi bulunmaktadır. Uyarı görevi; danışanın kendisine veya kimliği tespit edilebilir başka bir bireye tehdit oluşturması halinde terapistin ya da danışmanın bu durumu üçüncü kişilere veya yetkililere bildirme sorumluluğu anlamına gelir
Uyarı görevi ilk olarak Tarasoff ailesinin Regents adlı University of California’da görevli terapiste karşı açtığı davada dile getirildi. Bu davada terapist genç bir kadın ve ebeveyni ile ilgili bir danışanın dile getirdiği ölüm tehditlerini, tehdit ettiği o genç kadına ve ailesine bildirmemiş ve genç kadın öldürülmüştü. Genç kadının ailesi terapiste dava açmıştı.

Online terapide uyarı görevini yerine getirmek, terapistin danışanın gerçek adı ve coğrafi konumunu hakkında bilgi sahibi olmama ihtimali nedeniyle sıkıntılı olabilir. Online terapinin bazı seçeneklerinde vücut dilinin ve sesli ipuçların eksikliği nedeniyle terapistlerin danışanın şiddet ve kendine zarar verme
Onlineterapistler dünyanın herhangi bir yerindeki danışana terapi verebiliyorlar. Bu durum içinde de lisanslı oldukları ülkenin veya eyaletin etiğine ve yasalarına bağlı kalmalıdırlar. İnternetin küresel yapısı maalesef tüm bu kuralların uygulanması konusunda sıkıntılar yaratabilmektedir.

Referans: Kendra Cherry, About.com Guide
http://psychology.about.com/od/guidetoonlinepsychology/a/etherapyethics.htm